Cum sa fotografiezi căprioare – Wildlife Photography

Fotografierea Căprioarei

Cum sa fotografiezi căprioare – Căprioarele sunt fără îndoială, una dintre cele mai fotografiate animale sălbatice. Mai toți fotografii, amatori sau profesioniști au in portofoliu cel puțin câteva fotografii cu căprioare. Căprioarele pot fi fotografiate pe tot parcursul anului și în aproape fiecare parte a țarii daca vorbim de România.

Doua caprioare pe o pajiste - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Căprioara-capreolus capreolus pe o pajiste dimineata

Cu cât ști mai multe despre comportamentul lor cu atât mai bine

Acest lucru este valabil pentru orice subiect. Cauta urme de „bălegar” proaspăt sau urme de pași. Cu cât există mai multe, cu atât este mai probabil ca te afli în zona potrivită.

Cunoașterea speciei este decisivă pentru depistarea animalelor. Timpii de activitate, habitatul, comportamentul, hrana și urmele sunt doar câteva informații care iți pot face viata mai ușoara. Aproape toate informațiile pot fi găsite pe internet.

Fotografiază dimineața devreme și seara

La fel ca majoritatea animalelor sălbatice, căprioarele tind să fie mai active dimineața devreme și seara. Aceasta nu este neapărat o regulă dar poate fi un bun start in a le găsi. Depinde foarte mult de noroc sa găsești căprioare ziua in amiaza mare. Cel mai bun moment rămâne totuși dimineața devreme si seara după apusul soarelui. Tot atunci beneficiezi si de o lumina calda, plăcuta, moale care poate pune in avantaj subiectul fotografiat. Sa nu-ți fie teama sa ieși pe ceata sau ploaie. O sa ramai plăcut surprins de cat de mult poate schimba o fotografie. Sau iarna atunci când ninge. Cred ca fiecare anotimp aduce beneficii frumoase in fotografia cu animale sălbatice.

Cum sa fotografiezi căprioare – Wildlife Photography

Căprioara (Capreolus capreolus) - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Căprioara (Capreolus capreolus)
Caprior in padure - animal - padure
Caprior in padure
Caprioara din linisea serii - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Caprioara din linisea serii

Stai liniștit și fi răbdător

Căprioarele pot fi mai obișnuite cu oamenii în zone rurale. Ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să se sperie si sa fuga atunci când te văd sau te miros. Cu toate acestea, trebuie să rămâi cât mai liniștit posibil și să te apropii de ele din vânt, cu vântul in spatele tău. Astfel încât mirosul tău să nu le sperie. Acest lucru este deosebit de important în sălbăticie, acolo unde animalele nu mai sunt obișnuite cu prezenta omului.

Răbdarea joaca un rol foarte important in fotografia cu animale sălbatice – Wildlife Photography. De multe ori trebuie sa aștepți câteva ore pana sa reușești o fotografie cu un animal sălbatic. Alteori poți aștepta toată ziua si sa nu se întâmple nimic. Nu trebuie sa fi dezamăgit.

Căprioara (Capreolus capreolus) - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Căprioara (Capreolus capreolus)
Caprioara in padure - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Căprioara-Capreolus capreolus

Trebuie sa încerci in alta zi si poate la alta ora. Știu, nu e ușor sa stai câteva ore in frig, ploaie iar animalele sa nu vina. Poți petrece si câteva zile prin natura si sa vii acasă cu cardul gol. In wildlife photography totul e posibil. Trebuie sa fi pregătit si sa nu renunti. Ambiția – Răbdarea si Perseverenta face parte din acest gen fotografic. Daca respecți asta, cu siguranța te vei întoarce acasă cu zâmbetul pe buze.

Si nu uita! – Păstrează distanța și respecta animalele și natura. Nu hăitui animalele de dragul unei fotografii.

Învață setările camerei si fii pregătit

Pentru fotografia cu animale sălbatice – wildlife photography ai nevoie de o camera performanta si un teleobiectiv cu o focală cat mai mare. Nikon sau Canon au la vânzare camere si teleobiective foarte bune. Poți incerca cu încredere si Tamron sau Sigma doar pentru obiective. Depinde de bugetul tău.

Căprioara (Capreolus capreolus) - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Căprioara (Capreolus capreolus)
Căprioara - Capreolus capreolus - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Căprioara (Capreolus capreolus)

Folosește setările semi automate ale camerei tale. Daca vorbim de Nikon poți folosi cu încredere modurile A, S sau modul complet manual M. Pentru canon – Av, Tv sau M. In funcție de performantele camerei tale lasă ISO pe automat cu o setare cat mai mare, acolo unde zgomotul in fotografie dat de valoarea ISO te mulțumește. Sa nu-ți fie frica sa tragi la iso ridicat. Mai bine un moment unic surprins si o fotografie ușor zgomotoasa dacat una mișcata din care nu se înțelege nimic. Alege viteze si diafragme diferite in funcție de subiectul tău si efectul dorit.

Fotografiază de la nivelul ochilor

Da, este mult mai interesant să fii la nivelul ochilor cu animalele. Este adesea dificil să te întinzi în iarba umedă sau sa stai in noroiul rece. Dar vei fi recompensat pentru asta. Fotografiile tale vor arata cu siguranța altfel. Încearcă! Chiar dacă subiectul nu este neapărat la sol, o perspectivă diferită te poate ajuta. Este important sa ieși din zona proprie de confort.

Căprioara pe camp la rasarit - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Căprioara (Capreolus capreolus)
Căprioara - Capreolus capreolus - Cum sa fotografiezi căprioare - Wildlife Photography
Căprioara (Capreolus capreolus)

Îmbracă-te corespunzător

Cu siguranța o sa ieși la fotografiat si in anotimpurile reci de toamnă și iarnă, așa că este de la sine înțeles că ar trebui să porți îmbrăcăminte groasa, căciula si manuși. Eventual manuși speciale pentru fotografi. Nu uita ca ai nevoie si de o pereche de cizme sau bocanci confortabili/comozi de mers pe jos. Folosește culori mate care se amestecă cu mediul înconjurător și sunt realizate din „țesături silențioase”. Altfel exista riscul de a speria subiectul cu țesături care foșnesc. Căprioarele sunt creaturi sensibile. Trebuie să rămâi cât mai tăcut posibil în orice moment.

Caprioare prin zapada
Caprioare prin zapada – dimineata prin padure
Iarna pe camp
Iarna pe camp – zapada – padure
Caprioara in natura
Căprioara-Capreolus capreolus
Căprioara pe camp
Căprioara (Capreolus capreolus)

Cum sa fotografiezi căprioare – Wildlife Photography

Sper ca articolul de mai sus sa te ajute si sa te inspire sa faci fotografii cat mai reusite.

Tu ce sfaturi ai pentru fotografia cu animale salbatice – Wildlife Photography?

Galerie foto Wildlife Photography

te invit sa citesti si despre: Caprioara din linistea serii – Wildlife Photography

poate te intereseaza si: De-a v-ati ascunselea prin padure – Caprioare

Camera si obiectiv: Nikon d7500 + Tamron 150-600g2 + Tamron 100-400

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: