Curiozități și informații despre Stârcul cenușiu (Ardea cinerea)

Curiozități și informații despre Stârcul cenușiu (Ardea cinerea)

Stârcul cenușiu sau stârcul comun (Ardea cinerea) au o arie geografică extinsă. Se găsesc în toată Eurasia și Africa. Extinderea cea mai nordică a ariei lor este limitată la regiunile care oferă cel puțin patru luni de vreme caldă. Stârcii cenușii au fost, de asemenea, raportați în zone din America de Nord, Groenlanda și Australia, zone considerate de obicei în afara ariei lor naturale. 

Această specie este considerată doar parțial migratoare. Astfel, gama lor nu se diminuează semnificativ în timpul iernii sau sezoanelor de reproducere. Cu toate acestea, un număr considerabil de indivizi pot migra la distanțe mari pentru a ajunge la noi locuri de reproducere.

Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura
Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura

Stârcii cenușii sunt foarte rezistenți și în general, se adaptează bine la noile medii. Cu toate acestea, pentru locuire continuă, populațiile de stârc cenușiu necesită locații care experimentează cel puțin patru luni de vreme caldă. Aceste perioade mai calde sunt necesare pentru depunerea ouălor și dezvoltarea timpurie a puilor. Stârcii cenușii necesită, de asemenea, un anumit tip de apă, puțin adâncă, pe care o folosesc ca locuri de hrănire principale.

Aceste ochiuri de apă pot include râuri de apă dulce, pâraie, lacuri sau mlaștini și chiar acvaculturi utilizate în piscicultură. Cerințele de adăpostire variază în funcție de regiunea geografică. Cu toate acestea, mulți indivizi aleg să se adăpostească în ramurile din vârful copacilor mai înalți sau în apropierea acestora. Dacă copacii nu sunt disponibili, stârcii cenușii se mai pot adăposti în tufele dese de pe malurile râurilor.

Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura
Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura

Stârcii cenușii au dimensiuni comparabile cu stârcii albaștri (Ardea herodias) din America de Nord. Lungimea corpului la stârcii cenușii variază de obicei între 84 și 102 cm. La fel ca toți „stârcii mari” ( specia Ardea ) stârcii cenușii sunt păsări destul de mari. În schimb, alte genuri de stârci (Familia Ardeidae) precum stârcii de baltă (specia Ardeola) rareori depășesc lungimile medii ale corpului de 49 cm. Greutatea corporală a stârcilor cenușii variază de obicei între 0,226 și 1,36 kg. Această specie prezintă o aripă arcuită distinctă atunci când zboară, cu o anvergură de 155 până la 175 cm.

Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura
Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura

După cum sugerează și numele lor comun, stârcii cenușii au penajul predominant gri care le acoperă aripile, spatele și cea mai mare parte a gâtului. Subspecia Ardea cinerea monicae se remarcă prin penajul mai deschis și creasta mai scurtă. La toți adulții de stârc cenușiu, capul este alb, cu pene lungi și negre care se extind de la ochi până la începutul gâtului, formând o creastă mare, impresionantă. 

Juvenilii păstrează o coroană întunecată de pene gri în prima lor iarnă, după care încep să dezvolte fruntea albă și creasta neagră caracteristică adulților. Stârcii cenușii au ciocul galben în cea mai mare parte a anului, dar aceștia capătă o nuanță portocalie în timpul sezonului de reproducere. Ca și în cazul altor stârci (familia Ardeidae) stârcii cenușii zboară cu capul tras înapoi spre corp în timp ce își țin picioarele întinse în spatele lor.

Căprior cu cornițe de catifea în pădure – (Capreolus capreolus)

Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura )
Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura

La începutul sezonului de reproducere, masculii de stârc cenușiu selectează locurile de cuibărit. După ce aleg un loc potrivit, ei fac apeluri joase pentru a atrage potențialele perechi. Cu condiția să nu existe mai multe femele care se apropie de un singur mascul, femelele își aleg un partener apropiindu-se de locul de cuibărit masculilor.

Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura
Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura

Sezonul de reproducere a stârcilor cenușii începe încă din februarie și continuă până în mai sau începutul lunii iunie. La începutul sezonului de reproducere, fiecare mascul selectează un loc de cuib, cel mai adesea situat în ramurile copacilor înalți. Cuiburile de stârc cenușiu sunt construite din aproape orice materiale pe care le poate aduna masculul; cel mai adesea, aceste materiale includ bețe, crengi și ierburi. Odată făcut, un cuib va fi folosit în mod repetat de la sezon la sezon. Cuiburile mai mari și mai dezvoltate, sunt de dorit și luate rapid, de obicei de către masculii mai în vârstă. Acestea sunt păzite cu înverșunare până când au avut loc împerecherea

Pescărușul argintiu (Larus argentatus) pregătit de aterizare

Odată ce un mascul atrage o femelă în locul său de cuibărit, începe o serie de comportamente de curte care includ întinderea gâtului, împingerea și plecarea capului, împreună cu bătaia din aripi, cuprind cea mai mare parte a dansului de curte executat de bărbați pentru a impresiona femelele. Dacă femela rămâne la fața locului, perechea se angajează în comportamente de îngrijire reciprocă numite (alopreening). În acest moment, masculul și femela au format o pereche care va rămâne împreună pe tot parcursul sezonului de reproducere.

Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura
Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) surprins în natura

Ouăle sunt de culoare albastru-verde deschis. Numărul de ouă depuse depinde de zona în care trăiește stârcul și de favorabilitatea factorilor de mediu; s-au observat puiete mici cât un singur ou sau până la 10 ouă. Ouăle durează de obicei intre 25 până la 26 de zile pentru a incuba și cloci. Puii concurează între ei pentru hrană și îngrijirea părintească în timpul dezvoltării timpurii și, de obicei, se împing unul pe altul din cuib. 

stârc cenușiu - Ardea cinerea
stârc cenușiu – Ardea cinerea

Rață mare ( Anas platyrhynchos) portret în natura

Atât masculii cât și femelele contribuie la asigurarea cu hrana și protejarea puiului lor. În timpul construirii cuibului, cele mai multe provizii sunt adunate de masculi. Construcția cuibului este coordonată de femele. Masculii apără în mod agresiv femelele și cuibul cu pui. Odată eclozați, ambii părinți oferă hrană puilor lor. Inițial, tinerii sunt hrăniți direct. Mai târziu, părinții regurgitează hrana în cuib, unde puii trebuie să concureze pentru resursele alimentare. Puii rămân cu părinții lor pentru o perioadă îndelungată de timp, chiar dacă sunt capabili să părăsească cuibul.

Stârcii cenușii se hrănesc cu o gamă largă de pradă, dar sunt în primul rând piscivori. Pe lângă pești, dieta lor constă în insecte, crustacee, broaște și mamifere mici. Pentru a localiza hrana, stârcii cenușii trec prin ape puțin adânci sau se deplasează pe uscat. Se crede că au cel mai mare succes în capturarea prăzii în lumina lunii. De obicei, acești stârci stau pe loc și așteaptă ca prada să se apropie în apă. Ei capturează prada cu ciocul și în general, o înghite întreagă, într-o singură acțiune de înghițire rapidă. Stârcii cenușii vânează/pescuiesc în ape mai putin adânci, stau de obicei nemișcați într-un picior și așteaptă, uneori pentru perioade lungi de timp ca prada potențială să înoate în apropiere.

Durata medie de viață estimată a stârcilor cenușii este de 5 ani. Mortalitatea este cea mai mare în primul an, cu o rată de 67%. Mortalitatea scade cu aproape 30% în al doilea an de viață și continuă să scadă pe măsură ce stârcii cenușii îmbătrânesc. Cea mai veche vârstă înregistrată a unui stârc cenușiu în sălbăticie este de 23 de ani, 9 luni și 2 zile (de peste patru ori durata de viață estimată).

Curiozități și informații despre Stârcul cenușiu (Ardea cinerea)

Galerie-Wildlife photography

te invit sa citești și despre:

camera și obiectiv: Nikon d7500 + Tamron 150-600g2

editare foto: Adobe Photoshop CC + Luminar AI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top