Din Natura – Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini

Mierla (Turdus merula) este o pasăre comună și cunoscută în natură, fiind răspândită în Europa, Asia de Vest și Africa de Nord. Aceasta face parte din familia (Turdidae) și este recunoscută pentru penajul său negru lucios și vocea sa melodică.

Habitatul natural

Habitatul natural al mierlei este reprezentat de păduri, pășuni, grădini și parcuri, însă s-a adaptat și la mediul urban, fiind întâlnită frecvent în orașe și sate. Este o pasăre sedentară, adică nu migrează în perioada rece a anului, ci rămâne în zona în care s-a născut. Cu toate acestea, în zonele cu climat mai aspru, unele mierle pot migra către regiuni mai blânde.

Din Natura - Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini
Din Natura – Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini

Dimensiune si culoare

Mierla are dimensiuni medii, fiind puțin mai mare decât o vrabie. Masculul adult are penajul negru în întregime, cu excepția ciocului și a inelului ocular portocaliu strălucitor. Femela este mai închisă la culoare, având o nuanță cenușie pe spate, iar pe piept cenușiu până la maro. Puii de mierlă au un penaj pestriț, cu pete maro pe un fond mai deschis.

Din Natura – Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini

Din Natura - Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini - Mierla - Turdus merula pe camp
Mierla – Turdus merula pe camp

Această pasăre este cunoscută pentru cântecul său melodios. Masculii cântă în mod caracteristic în sezonul de reproducere, adesea din vârful copacilor sau al gardurilor, pentru a-și marca teritoriul și a atrage femelele. Cântecul mierlei este o combinație de sunete variate, alcătuindu-se din triluri, fluierături și cântări melodioase. Aceasta își poate repeta cântecul de mai multe ori, creând astfel o atmosferă plăcută în natură.

Mierla (Turdus merula) dimineata in natura - Din Natura - Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini
Mierla (Turdus merula) dimineata in natura

Cu ce se hrănește Mierla (Turdus merula)

Mierla este o pasăre omnivoră, hrănindu-se cu diverse tipuri de hrană. Dieta sa include râme, insecte, fructe, semințe, frunze și chiar resturi alimentare găsite în apropierea așezărilor umane. Aceasta caută hrana în principal pe sol, ciugulind și scormonind printre frunze și iarbă. De asemenea, mierla poate fi observată căutând hrană în mușuroaie și pe sub pietre.

Din Natura - Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini - Mierla (Turdus merula) - Iarna in natura
Mierla (Turdus merula) – Iarna in natura

Cuibărit in Natura

În perioada de cuibărit, mierla construiește un cuib compact și adânc în tufișuri, arbuști sau copaci. Cuibul este confecționat din iarbă, frunze, crengi și alte materiale vegetale, fiind căptușit cu lut și paie sau crenguțe fine. Femela mierlei depune de obicei între 3 și 5 ouă. Ouăle au o culoare verde-albăstruie cu pete și puncte mai închise la culoare. Femela începe incubația după ce a depus ultimul ou, iar perioada de incubație durează aproximativ 12-14 zile.

Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini..

Din Natura - Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini - Mierla-Turdus merula-pasare
Mierla-Turdus merula-pasare

Creșterea puiilor

După eclozarea ouălor, ambii părinți se ocupă de hrănirea și îngrijirea puiilor. Aceștia sunt hrăniți cu insecte, viermi și alte mici nevertebrate. Puii rămân în cuib timp de aproximativ 14-16 zile, până când devin suficient de dezvoltați pentru a părăsi cuibul.

Reproducere secundară: În unele cazuri, mierla poate avea o a doua perioadă de reproducere într-un sezon de cuibărit. Aceasta poate depune un al doilea set de ouă și poate crește un alt grup de pui în același an, în funcție de disponibilitatea resurselor și de condițiile favorabile.

Din Natura – Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini

Mierla (Turdus merula) - pe creanga, privind lumea de sus - Din Natura - Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini
Mierla (Turdus merula) – pe creanga, privind lumea de sus

Perioada de reproducere și cuibărit a mierlei este esențială pentru menținerea populațiilor acestei specii în natură. Cuibăritul reprezintă o perioadă intensă de activitate și responsabilitate pentru păsări, asigurând perpetuarea speciei și viitorul populațiilor de mierle.

Din Natura - Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini
Din Natura – Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini
Mierla (Turdus merula)
Mierla (Turdus merula)

Din Natura – Viața mierlei (Turdus merula) în pădure și în grădini

Mierla (Turdus merula) – Fotografii din Natura

Galerie foto – Wildlife photography

dacă ti-a plăcut, te invit să citești și despre:

editare foto: Affinity Photo 2 + Luminar AI

camera si obiectiv: Nikon d7500 + Tamron 150-600g2

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
Scroll to Top