Vulpea vanatorul perfect-Surpriza din padure

Vulpea vanatorul perfect-Surpriza din padure

Ieri dimineata ne-am intalnint pe camp la marginea unei paduri, unde fanul proaspat cosit face mult mai usoara vanatoarea de soricei.
Am fost in zona cu cateva zile in urma, cand fotografiasem cateva caprioare in lanul de fan. Imi facusem planul inca de atunci, ca atunci cand fanul va fi cosit, sa vin sa stau la panda sa pozez vulpea. Dupa vreo 30 min de asteptare, a binevoit sa apara si doamna vulpita…

Vulpe rosie pe camp-Vulpea vanatorul perfect-Surpriza la marginea padurii
Vulpe rosie

Cateva informatii despre vulpe

Vulpea este mai mică decât câinele obișnuit și evident mai mică decât lupul. Are între 7 și 10 kg, rar mai mult. Corpul are sub 1 m lungime, iar coada stufoasă circa 30-40 cm. Corpul vulpii nu este mare, fiind destul de asemănător cu al câinelui, dar iese în evidență datorită cozii lungi și stufoase, care are vârful alb. Blana este roșcată. Vulpea mănâncă cele mai mici mamifere: șoareci de câmp, popândăi, castori, lemingi, veverițe, iepuri etc.

Detectează prada chiar și fără să o vadă (după miros sau după sunet), dar nu aleargă după ea, ci sare asupra sa, cu labele din față, precum pisicile. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decât pot mânca la o singură masă și îngroapă ce le prisosește, urmând a reveni altă dată la locul cu “provizii”.

Vulpea la vanatoare de soricei

Vulpe rosie-Vulpea vanatorul perfect-Surpriza la marginea padurii
Vulpe rosie

Puii se nasc în vizuini subterane, o singură dată pe an, din martie până în mai

Puii se nasc în vizuini subterane, o singură dată pe an, din martie până în mai. De obicei, vin pe lume câte cinci frați. Au fost studiate și cazuri extreme: un singur pui sau 12 – la o singură naștere! Puii de vulpe sunt orbi la naștere. Ochii lor sedeschid abia după a doua săptămână de viață. Părinții sunt foarte grijulii cu micuții: mama este mereu în preajma puilor pentru a îi apăra, iar tatăl pleacă la vânătoare pentru a asigura hrana întregii familii.

Vulpe rosie-Vulpea vanatorul perfect-Surpriza la marginea padurii
Vulpe pe camp

Este vorba despre maturi, căci în prima lună puii se hrănesc doar cu laptele supt de la mama lor. Începând cu a doua lună, puii de vulpe sunt luați la vânătoare de către adulți, pentru a începe primele încercări pe cont propriu.

Considerate în trecut “devoratoare de găini”, vulpile au fost vânate cu cruzime ani la rând. Un alt motiv pentru care oamenii nu le-au privit cu simpatie pe vulpi este faptul că acestea răspândesc – mai ales în mediul rural – câteva boli foarte grave, printre care și turbarea. Pot fi afectate în special mamiferele cu care vulpile intră în contact direct. Boala poate fi transmisă și omului fie direct prin mușcătură, fie prin intermediul păsărilor din ogradă.(sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Vulpe)

Vulpe rosie-Vulpea vanatorul perfect-Surpriza la marginea padurii
Vulpe rosie

Vulpea vanatorul perfect-Surpriza din padure

poate te intereseaza si: Wildlife photography – Vulpe rosie la vanatoare

Camera si obiectiv: Nikon d7500 + Tamron 100-400.

edit: Adobe Photoshop CC

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: